Een praktische gids voor het opzetten van een website

Je hebt besloten om de digitale wereld te betreden en een website voor jouw MKB-bedrijf op te zetten. Dit is een slimme zet, omdat een online aanwezigheid essentieel is in de moderne zakenwereld. Maar waar begin je als beginner? Geen zorgen, deze gids zal je stap voor stap door het proces leiden van het opzetten van een professionele website voor jouw MKB-bedrijf.

Stap 1: Begrijp je doelen

Voordat je begint met het bouwen van je website, is het belangrijk om te begrijpen wat je wilt bereiken. Wil je je producten online verkopen, informatie delen over je diensten, of gewoon een online visitekaartje hebben? Dit zal je helpen bij het bepalen van de structuur en inhoud van je website.

Stap 2: Kies een domeinnaam

De domeinnaam is het webadres waar mensen je kunnen vinden, zoals “www.jouwbedrijf.nl“. Kies een naam die relevant is voor je bedrijf en gemakkelijk te onthouden. Zorg ervoor dat de naam nog niet is geregistreerd en controleer of de bijbehorende sociale media-handvatten beschikbaar zijn.

Stap 3: Kies een website platform

Als beginner is het kiezen van het juiste platform cruciaal. WordPress is een populaire keuze omdat het gebruiksvriendelijk is en veel aanpassingsmogelijkheden biedt. Er zijn ook andere platforms zoals Wix en Squarespace die eenvoudig te gebruiken zijn zonder technische kennis.

Stap 4: Kies een thema en pas het aan

Met een platform gekozen, kies je een thema dat past bij de uitstraling van je bedrijf. Pas kleuren, lettertypen en lay-out aan om het geheel aan te laten sluiten bij je merkidentiteit. Houd het ontwerp eenvoudig en overzichtelijk om beginners niet af te schrikken.

Stap 5: Schrijf je inhoud

Nu komt het belangrijkste deel: de inhoud. Schrijf duidelijke en beknopte teksten die de voordelen van je producten of diensten benadrukken. Gebruik afbeeldingen om je verhaal visueel te ondersteunen, maar zorg ervoor dat ze van hoge kwaliteit zijn en je website niet vertragen.

Stap 6: Voeg functionaliteiten toe

Afhankelijk van je doelen, voeg je verschillende functionaliteiten toe. Voorzie je website van een contactformulier zodat klanten je gemakkelijk kunnen bereiken. Als je producten verkoopt, integreer dan een e-commerceplatform voor veilige online transacties.

Stap 7: Optimaliseer voor zoekmachines

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is essentieel om ervoor te zorgen dat je website wordt gevonden. Gebruik relevante zoekwoorden in je teksten, meta-beschrijvingen en titels. Maar overdrijf niet; zorg ervoor dat de inhoud natuurlijk blijft.

Stap 8: Test en lancering

Voordat je je website lanceert, test je deze op verschillende apparaten en browsers om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. Controleer of alle links werken en of de pagina’s snel laden. Als alles in orde is, kun je je website officieel lanceren.

Stap 9: Blijf up-to-date

Een website is geen eenmalig project. Blijf je inhoud updaten en voeg regelmatig nieuwe informatie toe. Dit houdt je website relevant en aantrekkelijk voor bezoekers en zoekmachines.

Bron: websitesvoormkb-ers.nl

Scroll naar boven